понедељак, 19. март 2018.

6 vrsta ribe koje je najbolje ne konzumirati



Neke ribe su vrlo masne i to znači da koncentrisu visok nivo žive i stoga su opasne za naše zdravlje



Jedan od najzdravijih i najukusnijih mesa je riba, hrana koja bi trebala biti dio naše redovne ishrane. Preporucuju ih lekari i nutricionisti, ali u trenutku kupovine postoje neki faktori koje treba razmotriti  posebno za neke vrste riba. Jedan od njih je prisutnost žive.


Ziva u ribi

Bancarella del pesce

Budući da su nekoliko istraživanja potvrdila prisutnost teških metala u ribi, među kojima se ističe metilmerkura (organski spoj dobiven iz žive). To je vrlo opasan element za naše zdravlje, naravno ako se uzima u velikim količinama.

Međutim, potencijalna toksičnost ne predstavlja samo živa: u stvari, u masti ribe, lageruju se i druga štetna sredstva. To su zagađivači koje  riba uzima iz okoline.





Derivati ​​plastike ili razne kemikalije su odgovorni za zagadjenje riba koja završava na našim stolovima kao "zdrava" hrana.


Treba imati na umu da element poput žive ne može biti unisten; akumulira se sve dok ne dođe do opasnih koncentracija.



Riba koju je najbolje izbjegavati
Uzimajući u obzir stepen zagađenja ribe, dobro je znati u kojim se vrstama živa najviše koncentrira.

tuna crvena



cuoco taglia tonno rosso
na spisku za izbegavanje je i jedna od cesto konzumiranih riba  tuna crvena,zato je ne treba jesti mnogo cesto.Ovaj savjet uglavnom se odnosi na djecu i trudnice. Tuna je najbolje konzumirati najviše jednom sedmicno




Pangasius

Među manje zdrave vrste riba nalazimo pangasius. Dolazi iz Vijetnama i cijenjen je prije svega zato što ga je lako jesti, nema kostiju. Slično je kao iverak, ali je jeftiniji.

Prije svega, njezina nutritivna vrijednost nije vrlo uvjerljiva, počevši od niske količine omega 3 masnih kiselina.


Osim toga, pangasius je zagađen trifluralinom, herbicidom koji je opasan za naše zdravlje.





Palombo
To je jedna od najčešćih riba na našim stolovima, također se priprema kao jeftinija varijanta sabljarke; međutim, sa velikim nedostacima.



Palombo

Velika količina masti zapravo favorizira nakupljanje kadmija i žive, i drugih toksicnih stvari . Stoga je dobro ograničiti potrošnju.






skuša
Skušak se također redovno konzumirana i često je prisutana u restoranskim jelovnicima. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je ugroženom hranom.


To je zapravo jedna od riba sa najvišie žive: bolje je izbjegavati ili, barem, bolje je ne redovito jesti.








Tilapia fileti
 To je  jedna od najvise prodavanih i konzumiranih riba. 


Nažalost, to je jedna od najopasnijih riba za naše tijelo. Osim toga, tilapija, koja se može usporediti sa slaninom u smislu sadržaja masti, promovise pojavu LDL ili lošeg kolesterola.

Filetti di tilapia



Bolje, dakle, jedite ga umjereno, pogotovo ako bolujete od artritisa, astme ili bolesti srca.









sabljarka

ova riba se hrani manjim ribama i doseže znatnu veličinu. To ga čini ogromnim depozitom masnoća i time i  žive. Čak i u ovom slučaju bilo bi dobro ograničiti ili izbjeći potrošnju.



tekst i slike preuzete odhttps://viverepiusani.it/6-tipi-pesce-meglio-non-consumare/


preveoN.Barjaktarevic
prirodni cajevi

Нема коментара:

Постави коментар