субота, 17. март 2018.

Pecurke-Gljive: svojstva, prednosti i kontraindikacije


Gljive su vrlo cijenjene u kuhinji zbog njihovog jedinstvenog i posebnog ukusa, ali su također bogate hranjivim sastojcima korisnim za naše zdravlje. Otkrijmo sve prednosti!




Gljiva (ili pecurke) su izvrsna hrana za naše zdravlje zbog mnogih blagotvornih i ljekovitih svojstva: bez masti su,malo imaju kalorija, tako da će vam pomoći da izgubite težinu i bogate su mineralima i vitaminima koji jačaju naš imunološki sistem, kosti i koji štite kardiovaskularni sistem.




Svojstva gljiva
Gljive imaju nutritivne karakteristike slične povrću , no razlikuju se u vrijednosti njihovih proteina i masti. Među različitim vrstama pecurki koje deluju protivupalno i protiv bolova ,zbog toga zelimo da prezentujemo prednosti konzumiranja pecurki







Jačanje imunološkog sistema: zahvaljujući vitaminima i proteinima, posebno triptofan i lizin, koji se nalaze u pecurkama i njihova antibakterijska svojstava, oni nas brane od napada virusa i bakterija. Oni su, zapravo, odlicna pomoć u promjeni godišnjih doba kad se značajno smanjuje imunoloska obrana.



Valjana pomoć za zdravlje kostiju: gljive, kada su izložene suncu, proizvode puno vitamina D, kao što se događa kod ljudi. Vitamin D je bitan jer pomaže našem tijelu da apsorbira kalcij, čineći naše kosti jačim.
    



Antioksidansi:pecurke sadrže antioksidante koji usporavaju starenje djelovanjem protiv štetnih učinaka slobodnih radikala, također zahvaljujući selenu koji nas štiti od tumora. Osim toga, kalij pomaže u održavanju krvnog pritiska pod kontrolom.

Pecurke pomazu gubitak težine: zahvaljujući niskokaloricnom i vodenom sadržaju i hitinu koji ih čini zadovoljavajućom hranom prikladnom za one koji u svojoj ishrani koriste nisko kalorijsku ishranu. 






Korisno u slučaju anemije i dijabetesa: dobar nivo gvozdja sadržane u gljivama čine ih pogodnim u slučaju anemije i nedostatka gvozdja. Osim toga, gljive sadrže beta glukane koji poboljšavaju otpornost na inzulin.








Antitumorska svojstva: selen sadržan u gljivama štiti mokraćni mjehur od raka, posebno kod žena. 100 grama gljiva sadrži gotovo 50% preporučene dnevne količine ovog dragocjenog minerala. Osim toga, neki polisaharidi sadržani u pecurkama, jačaju imunološki sistem i zahvaljujući lektinima sprječavaju rak želuca i debelog crijeva.

Za ljepotu kože i kose: zahvaljujući selenu, gljive čine kožu sjajnom i elastičnom, također je korisno  da se kosa i nokti ucine jacim.








kontraindikacije

Gljive također mogu imati kontraindikacije. Pretjerana konzumacija ove hrane nije preporučljiva za one s probavnim problemima zbog mikozina koji ih može učiniti nesvarljivim. Osim toga, gljive se ne preporučuju ko pati od bubrežnih kamenaca, gihta, bolesti cirkulacije, pa čak i djece mlađe od tri godine. Morate biti vrlo pažljivi ako se okupite u šumi: morate osigurati savršeno poznavanje svih vrsta gljiva, jer neki od njih mogu biti toksični i otrovni. Budući da je dio obitelji plijesni, također se ne preporučuje onima koji su alergični, a često i oni koji su netolerantni na kvasce.









tekst i slika https://donna.fanpage.it/funghi-proprieta-benefici-e-controindicazioni/



prevod N.Barjaktarevic

Нема коментара:

Постави коментар