
Rukola,je zeljasta biljka specificnog i pikantnog ukusa sa jakim probavnim svojstva i terapeutskim. S prehrambene tačke gledišta to je bogato mineralima: magnezij, kalcij, kalij, željezo i vlakna. Ona također sadrži dobru količinu vitamina A, B vitamina: B6 i B9 (folna kiselina), vitamin C i K. Rukola ima moc pročišćavanja i pražnjenja: oslobađa nas od toksina i viška tecnosti, ima svojstva toniranje i probavnog: pomaže u sprečavanju gastritisa, ulkusa i jetrenih problema. Osim toga, beta karoten i sulforapan su valjani elementi za prevenciju raka. Sadrži malo kalorija (25 po 100 grama proizvoda), a uzima se kao čaj ima smirujući učinak. U prošlosti se vjerovalo da je afrodizijak biljka: U starom Rimu je bio korišten za pripremu ljubavnih napitaka.
Rukola se može uzgajati i divlja : Uzgoj je vrlo jednostavan, nakon 40 dana već možete pripremiti ukusnu salatu. Divlja rukola ima malo ljut ukus i lišćen je tamnije i malo tvrdje. Najbolje vrijeme za uzgoj ide od početka proljeća do septembra.
Svojstva i prednosti rukole
Ona štiti želudac i probavu: rukola stimulira proizvodnju želučanih sokova koje pomažu varenje a služi se kao predjelo, to pomaže da stimulise apetit. Zaštitno djelovanje vitamina A rukolu čini univerzalnim lijekom protiv čira i gastritisa. Osim toga, rukolin ekstrakt može blokirati kisele izlučevine koje štite sluznicu zeludca.
Pomaže crevima: rukola, zahvaljujući svojim karcinativnim svojstvima, sprječava nastajanje gasova u crijevima. Također izvodi laksativni zahvat zahvaljujući prisustvu vlakana i time pomaže u slučaju konstipacije.
Antitumorska: osim terapeutskih rukola nosi i antitumorsko djelovanje: beta karotena u rukoli sprječava tumor mokraćnog mjehura, prostate, želuca i debelog crijeva kao i borba karcinogena. Također prisutnost sulforafana je važna jer sprecava razvoj stanica raka. Osim toga, rukola sadrži glukozinolate, stvari koje pomažu tijelu da se brani od napada virusa, bakterija.
Ispiranje i pročišćavanje: diuretski svojstva rukole pomaze eliminiraju toksina i suvišne tecnosti pročišćavanjem prije svega važnim organom kao što je jetra. Rukola sadrži izotiocijanate koji stimulisu proizvodnju jetrenih enzima koji pomažu jetri da se eliminiraju toksine, čak i oni koji imaju pro-tumorski učinak.
Stimulira metabolizam i bori anemije: vitamin B sadržan u rukoli sudjeluje u mnogim procesima koji stimuliraju metabolizam: on povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, energiju i sudjeluje u sintezi masti. Visoki sadržaj željeza čini ovu biljku pogodnom za one koji pate od anemije.
Pomaže u mršavljenju: rukola je biljka koja sadrži malo kalorija, oko 25 na 100 grama i stoga je pogodna za nisku kalorijsku prehranu. Također smo vidjeli da stimulira metabolizam i, zahvaljujući svojstvima isušivanja, pomaže kod nadutosti stomaka tako sto oslobadja visak tecnosti iz organizma.
Korist za kosti: dobra količina vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema, što čini rukolu idealnu hrana u borbi protiv gripa i sezonskih bolesti,pomaze organizmu da bude otpornije na alergije. Vitamin K, s druge strane, zajedno s folnom kiselinom, pomaže remineralizaciji kostiju, čineći ih jačima, čime se sprječava osteoporoza.
Bori se protiv nesanice i štiti kožu:caj od rukole, ima opuštajuća svojstva koja opustaju telo, pomažući u borbi protiv nesanice. Vitamin A, s druge strane, pomaže u zaštiti kože i zahvaljujući antioksidativnoj snazi vitamina C, utice na odlozeno starenje, suprotstavlja se štetnim djelovanjima slobodnih radijala.
Prirodni afrodizijak: poznato je da su afrodizijacka svojstva rukole, već poznate kod starih Rimljana, našli temelj u istraživanjima Odeljenja farmakoloških nauka Univerziteta u Milanu i farmaceutska znanost na Univerzitetu u Bologni: otkrili su da rukola ima efektu ulogu u inhibiciji enzima koji uzrokuje probleme erekcije kod ljudi.
Među terapeutskim svojstvima, rukola također pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, čime se štiti srce i kardiovaskularni sistem. Vitamin A pomaže u zaštiti vida i kalcijuma, kao i za zaštitu kostiju, također pomaže u održavanju zdravih zuba. Rukola također sadrži dobar postotak folne kiseline, što ga čini hranom prikladnom za trudnice.
Kako konzumirati rukolu
Rukola uglavnom se konzumira sirova kao salata, sama ili u kombinaciji s drugim vrstama salate: radiča, cikorije, rotkvice, paradaiza, čak s dodatkom parmezana. Salati se dodaje ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali i balsamijski ocat ili sok od limuna. Rukola se također koristi za pripremu nekih lagano kuvanih jela: tjestenina s rajčicama i rukolom, rukola i škampi.
S rukolom možemo , pripremiti kuvanjem 5grama lista rukole u 150 ml vode prohladiti i procediti, dobijamo dobar diuretik sa odlicnim svojstvima za izbacivanje vode iz organizma. Caj od rukole se može koristiti za liječenje upaljenih grla i promuklosti.
Kako cuvati rukolu
Rukolu treba jesti svježe, ali ako ga želimo držati u hladnjaku moramo je isprati, pustiti je da se osuši, a zatim ga staviti u vrećicu papira. Može se konzumirati u roku od 4 ili 5 dana.
kontraindikacije
Rukola nema nikakvih posebnih kontraindikacija, ali se ne preporučuje onima koji su alergicni i onih koji uzimaju antikoagulanse zbog toga što vitamin K ometa ovu vrstu lijekova.
Zašto previse rukole steti? Prekomjerna potrošnja rukole može dovesti do proizvodnje metabolita koji mogu izazvati iritantne učinke na naše tijelo. Stoga se savjetuje da tokom dana ne konzumiraju više od dve vezice rukole.
Prisutnost izotiocijanata može inhibirati funkciju štitnjače i ograničiti apsorpciju joda. Preporučljivo je u tim slučajevima izbjegavati upotrebu rukole.
prevod:N.Barjaktarevic
Benefits of using a merit casino for free | Commission
ОдговориИзбришиThe popularity of gambling by professionals is partly attributable to the popularity of slots, table 1xbet games, and lottery. 인카지노 The casino has several Who can win at a casino?What is the origin of 메리트 카지노 online casino games?