среда, 31. јануар 2018.

Crni čaj i mlijeko: da ili ne?

                            Crni čaj i mlijeko: da ili ne?




Mnogi ljudi vole dodati malo mlijeka u čaj i dobiti super kremasti napitak,cak i 
po cenu da izgube prirodnu aromu caja.Studija objavljena u znanstvenom
 časopisu "Nutrition Research" pokazala je da dodavanje mlijeka u čaj, posebno 
obrano mlijeko, značajno smanjuje antioksidacijska svojstva pića. Konkretno, 
mlijeko bi djelovalo na teaflavinu i tearubiginu, dvije važne antioksidativne
 komponente crnog čaja.





Kontraindikacije: Crni čaj treba piti umjereno ,posebno oni koji pate od anemije,
 jer ovo piće smanjuje apsorpciju gvozdja iz našeg tijela. Crni caj treba piti  par
 sati posle obroka.Osim toga crni caj se ne preporucuje u vecernjim satima 
 osobama koji imaju problema sa nesanicom,zbog velikog procenta kofeina.
U trudnoci se ne preporucuje crni caj zbog sastojka katehina koji smanjuju
 učinak folne kiseline,koja je neophodna da bi se izbeglo nepravilan razvoj 
fetusa.




Kozmetičke koristi:Crni caj za povracaj boje vasoj kosi
Crni čaj također može postati saveznik ljepote.Ustvari crni caj moze biti 
prirodna farba za odrzavanje sjaja kose i povracaj prirodne boje kose 
(samo za tamnije nijanse kose).prokuvajte vodu do kljucanja ubacite crni caj
(2 ili 4 kesice zavisi od nijanse kose)skinite sa vatre i pustite da ostoji par sati.
Kada operete kosu nanesiti ostajali procedjeni caj na kosu i pustite da deluje
 pola sata.nakot pola sata osusite kosu kao i obicno,ovaj tretman ponoviti 
jednom sedmicno



nutritivne vrednosti citajte ovde:
https://posaonetjob.blogspot.it/2018/01/nutritivne-vrednosti-crnog-caja.html

lekovita svojstva,prednosti i kotraindikacije
https://posaonetjob.blogspot.it/2018/01/crni-caj-ljekovita-svojstva-prednosti-i.html


izvor:https://donna.fanpage.it

prevod sa italijanskog N.Barjaktarevic

Нема коментара:

Постави коментар