уторак, 30. јануар 2018.

Nutritivne vrednosti crnog caja

                                     Nutritivne vrednosti


  1. crni caj -kolicina 100grama-kalorije 1
  2. masnoce 0
  3. zasicene masne kiseline 0
  4. polinezasicene masne kiseline 0
  5. mononezasicene masne kuìiseline o
  6. kolesterol o
  7. natrijum 3mg
  8. kalijum 37 mg
  9. ugljeni hidrati 03mg
  10. dijetalna vlakna 0
  11. Šećer 0 g
  12. Protein 0 g
  13. Kofein 20 mg
  14. Vitamin A 0 IU - Vitamin C 0 mg
  15. Vitamin B12 0 μg - Magnezij 3 mg
  16. Kalcij 0 mg - gvozdje 0 mg   



Vrste crnog čaja 


Postoje različite vrste crnog čaja, ovisno o područjima u kojima se sakuplja. Pogledajmo što su najvrjednije



Darjeeling crni čaj: dolazi iz Indije, jedna je od najkvalitetnijih čajeva i to je ono što Britanci preferiraju za doručak i piće za poslijepodne. Ima lagano muskantni ukus i naziva se "šampanjac čajeva".

Pecko čaj: uzgaja se uglavnom u Kini, priprema se pomoću najmanjih lišća i smatra se jednim od najboljih crnih čajeva na svijetu.


Među ostalim sortama nalazimo(Sun moon lake) Sunčevo jezero  koje dolazi od Tajvana, koje ima začinjeno okus s cimetom, a Cejanski čaj, tipično za Šri Lanku, s vrlo intenzivnim okusom.



Koliko crnog čaja piti dnevno i kako ga pripremiti

Idealno bi bilo piti dvije do tri soljice crnog čaja dnevno 2sata posle obroka da bi imali koristi od svih njegovih svojstava, po mogućnosti bez šećera, možda uz dodatak  meda. Za pripremu: idealna temperatura kuvanja je oko 90 ° C, kada provri voda  isključiti, čekajući nekoliko sekundi prije umetanja vrećice ili rifuze čaja u čašu. Vrijeme pripreme ne smije biti duže od 5 minuta da bi njegova korisna svojstva ostala netaknuta. Dodajte krišku limuna, ili malo cimeta, za one koji vole aromatizovati  čaj.


izvor:https://donna.fanpage.it
prevod sa italijanskog N.Barjaktarevic

Нема коментара:

Постави коментар