TOPAO ILI HLADAN CAJ OD DJUMBIRA
Narezite 4-5cm djumbira opranog (mozete ga oljustiti a i ne morate po zelji).U litar kipuce vode ubacite tanko narezan djumbir ,smanjite vatru i kuvajte dvadesetak min .Procedite caj dodajte po zelji med i limun.Ovako pripremljen caj moze da se pije topao ili ohladjen u frizderu.ako vam je caj mnogo jak (djumbir ima gorak ukus)sledeci put smanjite kolicinu djumbira.
OBRATITE PAZNJU
Caj od djumbira je odlican i kao preventiva i kao lek za mnoge bolesti,ako ga pijete preventive radi maksimalno mozete popiti pola litra na dan,a akoga pijete kao lek doza se moze povecavati .preteranom upotrebom mogu se javiti mucnina ,proliv,stomacne tegobe ,gorusica.Ne sme se mešati sa aspirinom i ibuprofenom.Ko ima problema sa kamenom u zuci NE SME koristiti djumbir jer povecava proizvodnju zuci.Dijabeticari i sa povisenim pritiskom takodje trebaju izbegavati djumbir.caj se preporucuje u dnevnim satima (ne na prazan zeludac)jer uvece moze prouzrokovati nesanicu.
CAJ OD DJUMBIRA U PRAHU
-DJumbir u prahu(pola kascice9
-250ml vode
priprema u prokljucali vodu sipa djumbir u prahu i ostaviti jos 2-3 min da se kuva,zatim procediti dodati po zelji med i limun.
CAJ ZA JACANJE IMUNITETA
20gr narezanog gumbira
1litar vode
sitno iseckan djumbir kuvati 20min .procediti caj da se prohladi pa dodati med i limun.piti 2 solje dnevno svaki dan.caj mozete napraviti i kao ledeni caj ako mu dodate koju kocku leda jos je i mnogo lepsi.
caj od djumbira i mleka
- sveže iseckan koren đumbira;
- 400 ml mleka;200 ml vode. prokuvati vodu dodati djumbir i kuvati 15 min.dodati mleko i kuvati jos nekih 7-8 min.
Нема коментара:
Постави коментар