DJUMBIR- LEK I HRANA Poreklo vodi iz Indije a uzgaja se i koristi naj vise u Australiji,Jamajci,Indiji,Azija,Afrika itd.Koristi se u kulinarstvu kao zacin(jela od mesa,peradi,ribe,juhe,povrca,testa).Đumbir možete narezati i grickati ga sirovog, ima ljuti ukus. Volite li napitke, napravite ukusan čaj od đumbira. Englezima je omoljeno fermentirano pice “Ginger Ale”djumbirno pivo. Na istoku ga koriste kao zacin u jelima ,a na zapadu se cesce koristi za poslastice.
Djumbir je naj stariji orijentalni zacin koji je stigao u Evropu pocetkom srednjeg veka . u lekovite svrhe koristi se preko 5000 godina.upotrebljava se svez kao i u prahu.povoljno utice na metabolizam,poboljsava probavu,uklanja mucninu,za lecenje dijabetesa,gihta….
izuzetan za obloge protiv akutnih ili hronicnih bolova reume,bolova u ledjima,vratu,upale jetre i bubrega,asme,bronhitisa,grceva u zeludcu,podstice razgradnju masnoce,belancevina i minerala
Djumbir deluje
-antiupalno smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom
-analgeticki -ublazava bolove
-diureticki – pospesuje mokrenje i ostrsnjuje visak vode
-antimikrobno-unistava patogene mikroorganizme
-sedativno-smiruje i smanjuje razdrazivost
Нема коментара:
Постави коментар