недеља, 11. фебруар 2018.

Detoksikacija na bazi belog luka i djumbira


                    I luk  i đumbir imaju protuupalno, dejstvo i depurativna svojstva, 
                    ali također mogu pomoći u borbi protiv drugih bolesti,
                    istodobno jačajući imuni sistem




U posljednje vrijeme, riječ "detox" je na usnama
 mnogih ljudi, ali još uvijek postoji neko ko ne zna
 na  što se odnosi.

Prije nego što vam razgovaramo o zanimljivom 
detoksiku infuzije, želimo jasno pojasniti ovaj
 pojam. To se odnosi na proces kojim se potiče
 opste čišćenje organizma, zahvaljujući
 uklanjanju toksina, tekućina i drugih supstanci 
koje sprječavaju njegovo pravilno funkcioniranje.





Sada kada smo pojasnili ovaj koncept, želimo s
 vama podijeliti jednostavan recept za pripremu
 napitka na osnovi belog luka i đumbira čija
 svojstva pomažu jačanju imunološkog sistema
 i istodobno očistiti tijelo radi optimizacije rada
 glavnih organa.







Što je infuzijski detoks temeljen na belom luku i đumbiru?

Infuzija belog luka i đumbira je 100% prirodni čaj,
 koji je popularan u zadnje vreme, s ciljem 
 detoksikacije tijela, a također je izvor drugih
 nevjerojatnih prednosti.

Oba su začina dio popisa hrane bogate antioksidacijskim,
 diuretskim i pročišćavajućim moćima, čiji učinci na
 tijelo olakšavaju uklanjanje svih ostataka koji se
 akumuliraju kada se ne usvoje dobre životne navike.
 
Naj lekovitiji deo belog luka je klica u sredini cena.
Njezina ljekovita svojstva široko su prepoznata i, od 
davnina, koriste se za liječenje kardiovaskularnih, 
probavnih i respiratornih problema.

Među najspecifičnijim pogodnostima nalazimo sljedeće:

Poboljšava cirkulaciju krvi i djeluje antikoagulantno.
Regulira nivo kolesterola, kontrolise arterijski pritisak
 i trigliceride.
Smanjuje upalu.
Njegov antiseptički učinak čini dobar lijek za 
dezinfekciju kože u slučaju rana, opekotina ili ujeda.
Bori se protiv infekcija koje često utječu na respiratorni 
sistem.
Može smanjiti toksičnost uzrokovanu teškim metalima.
Ima antibiotski učinak protiv crijevnih bakterija.




Njegov pročišćavajući učinak pomaže filtrirati toksine
 prisutne u krvi i olakšati njegovo uklanjanje kako bi
 se spriječile bolesti.
Sadrži značajnu količinu antioksidansa koji nas štite
 od preranog starenja i oksidativnih oštećenja.
To je izvrstan lijek za simptome prehlade i gripe.
Ima diuretsko djelovanje koje pogoduje uklanjanju
 zadržavanja vode u tkivima.

PREDNOSTI DJUMBIRA

Zenzero

Od djumbira se koristi koren. Sadrži supstancu  poznatu 
kao gingerol, aktivni sastojak koji daje đumbiru većinu
 svojih ljekovitih svojstava.

To je prirodni izvor eteričnih ulja, minerala, 
aminokiselina, vitamina i antioksidansa koji ga čine 
jednim od najzdravijih začina na svijetu.

Njegova glavna svojstva su sledeca:

Sprječava kardiovaskularne bolesti i poremećaje 
cirkulacije krvi.
Zahvaljujući svojoj sposobnosti da blokira učinke
 prostagladina, to je super za smanjenje simptoma
 migrene.
Smanjuje vertigo i vrtoglavicu.
Djeluje tako štiti tijelo od prehlade i gripe, budući da
 potiče izbacivanje sluzi, iako se ne preporuča
 korištenje đumbira u slučaju groznice jer povećava 
tjelesnu temperaturu.
Njegova protuupalno djelovanje čini ga jednim od
 najboljih alternativnih lijekova za ublažavanje
 reumatskih, menstrualnih i zglobnih bolova.
Ima antidepresivni učinak i smanjuje stres.
Djeluje protiv slobodnih radikala kako bi se
 spriječilo prerano starenje.
Pomaže u borbi protiv abdominalne masti, budući 
da je protuupalno i ubrzava metabolizam.
Ima antikarcinogena svojstva.

Recept beli luk  i đumbir 

Priprema ove jednostavne infuzije ne traži mnogo 
vremena i redovito ga možete ponoviti kako biste
 iskoristili većinu njegovih svojstava.

Budući da je u ovom slučaju naš cilj detoksikacija
 tijela, savjetujemo vam da svakodnevno pijete
 čašu infuzije na prazan želudac najmanje dve sedmice
 za redom.
   



sastojci
1 litru vode
1 mali korijen đumbira
4 čena belog luka
1 limun (opciono)
1 posuda ili staklene posude s poklopcem
postupak
Stavite vodu da prokuva i ulijte je u staklenu posudu pa  pomiješate s dobro nasjeckanim korijenom đumbira i belog luka.
Zavisno od vašeg ukusu, možete rezati tanke kriške limuna i dodati ih u piće.
Ostavite da odstoji cijelu noć i počnite piti infuziju sljedećeg jutra.
Kao i kod mnogih drugih prirodnih lijekova, učinci ovog pića nisu neposredni i obično se počinju primjećivati ​​od trećeg dana. Iz tog razloga, preporučujemo da imate strpljenja i uzimajte infuziju slijedeći gore navedene upute.



tekst i slika pozajmljeni


prevod N.Barjaktarevic

Нема коментара:

Постави коментар