понедељак, 26. фебруар 2018.

GLAVOBOLJA POSLE PIJANSTVA(mamurluk)


Posle napornog dana i veceri provedene uz 

casicu nekog alkohola ,budjenje moze biti 

bolno.Evo sta valja raditi




Jeste znali?

Umor moze izazvati glavobolju,kada se umoru
doda alkohol migrena moze unistiti dobre 
uspomene predhodne noci.


Postoje oni koji kažu da je vrijeme jedini lijek 
i da je potrebno izdržati glavobolju sve dok
 alkohol koji je popijen komletno nestane .





Ali popularna mudrost i studije o utjecaju
 alkohola na mozak i sistem za cirkulaciju 
nude jednostavne lijekove kako bi se što 
prije vratili u normalu



Ako je preterano uneseno alkohola, jetra 
ne moze da ga preradi i sircetna kiselina
dobijena delimicnom preradom jetre
moze uzrokovati mučninu i glavobolje
 čak i nekoliko sati.
Ti učinci nestat će samo kad se uklone 
posljednji ostaci alkohola.








Prvi korak: popijte puno vode


Prvi i najbolji lijek za mamurluk je
 hidratiziranje tijela pijenjem puno vode. 
Cedjeni sokovi od svezeg voca su takodje
dobra alternativa.Mleko takodje dobro 
dodje da nadoknadi vodu i mineralne soli
izgubljene zbog visokog diuretskog
 učinka alkohola.


Posle pijanstva su dobra jaja, koji sadrže
 cistein (aminokiselinu koristan za 
eliminaciju toksina), banane, koje
 pomažu napuniti kalija gubitke i
 sladoled, bogat šećerima, također 
izlučuje u velikim količinama zbog 
diuretičkog učinka alkohola. Čak med,
 koji sadrži fruktozu, pomaže
 zbrinjavanju alkohola.





S druge strane izbjegavajte kiselu
 hranu kao što su juzno voce i paradaiz
A onda je prevencija uvijek najbolji oružje
Nije svatko na isti način podvrgnut
 alkoholnim migrenama. Posebnu
 pozornost potrebno je za one koji već 
pate od glavobolje: u ovom slučaju
 vjerojatnost da piće može izazvati
 glavobolje jos veća.






 Različiti alkoholi više ili manje su izloženi riziku da uzrokuju glavobolje. Crveno vino, pogotovo ako je mlado i živo, posebno je sklono inducirati migrenu, poput šampanjaca i drugih vina s dodanim šećerom.

Također treba napomenuti da je brzina delovanja alkohola naj veca na prazan zeludac,dok 
je manja posle unosa hleba,rize,testenine,proteinske hrane....

Konačno, ginseng, koji se uzima prije alkohola, pomaže jetri da ukloni toksine i metabolizira alkohol.





preuzeto od:https://www.saperesalute.it/mal-di-testa-dopo-la-festa


prevod N.Barjaktarevic

























Нема коментара:

Постави коментар