субота, 10. фебруар 2018.

Kašalj zahvaljujući luku nestaje

    Svojstva luka idealna su za suzbijanje respiratornih infekcija; također možemo poboljšati          njegovo delovanje kombinujuci ga s drugim prirodnim sastojcima.




Zahvaljujuci nutritivnim vrednostima i aktivnim satojcima
luka mozemo pomoci nasem organizmu u slucaju kaslja
i drugih respiratornih problema.

Bogata antioksidansima, prirodnim anti-inflamatorijama
 i antibioticima, to je hrana koja se može efikasno boriti
 protiv virusa i bakterija koje ugrožavaju respiratorni trakt.




Najbolja stvar je da, za razliku od lekova, to ne uzrokuje
 nikakve neželjene reakcije i može se kombinovati s drugim 
sastojcima koji poboljšavaju imunološki zdravlje.I




Ovi kvaliteti,u kombinacuji sa brzim delovanjem,vrlo 
brzo otklanjaju bol u grlu,povecano lucenje sluzi i 
promuklost

Ako neznate kako da smirite kasalj probajte jedan od ovih recepata

Recepti bazirani na luku za smirivanje kašlja
sirup za kasalj od luka i meda







Cipolla e miele


Kombinovanjem  hranjivih stvarii luka s antibiotičkim 
svojstvima meda, dobijamo prirodni sirup koji smiruje
 kašalj i sluz.
Oba sastojka smanjuju iritaciju disajnih organa i 
pomažu uklanjanju toksina i bakterija koje se
 zadržavaju iznutra.



sastojci
1 luk
½ šoljice  meda (170 g)
priprema
Izrežite luk na tanke kriške; stavite je u čašu.
Zatim ulijte med, pazeći da u potpunosti
 pokrijete luk.
Zatvorite posudu i ostavite 12 sati na hladnom
 i tamnom mjestu.
Način potrošnje
Uzmi kasiku ovog sirupa na prazan stomak ,
 2 ili 3 puta dnevno.

Nastavite liječenje svaki dan dok  kašalj ne
 nestane.



Čaj od luka i belog luka


Aktivni sastojci luka i belog luka, rastvoreni u 
vrućem caju , smanjuju upalu grla i razbijaju 
sluz.



Vitamini i minerali sadržani u ovom čaju
 jačaju imuni sustav, poboljšavajući odgovor
 protiv patogena koji napadaju respiratorni
 sistem.



sastojci
½ luk
1 čeno belog luka
2 šoljice vode (500 ml)
priprema
Sjeckajte luk i beli luk . Stavite ih kuvati u 
tavi s dvije šoljice vode.
Čim smjesa počne kuvati, smanjite temperaturu
  i nastavite kuvati još tri minute.
Skinite sa  vatre i pustite da ostane na sobnoj
 temperaturi sve dok se pripravak ne ohladi.

Procediti  i piti.


Sok od sargarepe belog i crnog luka
.
Ovaj sok  od luka je piće bogato vitaminima,
 mineralima i drugim važnim hranjivim sastojcima
 koje jačaju imunološki sistem i koje zajedno pomažu
 u borbi protiv kašlja i respiratornih infekcija.

Ima  protuupalno svojstvo, stoga olakšava
 eliminaciju sluzi i toksina.


Sastojci:
1 srednje veličine luk
1 čeno belog luka
2 stabljike celera
1 srednje veličine mrkva-sargarepa
3 šoljice vode (750 ml)
priprema
Oprati sve sastojke,  oguliti i izrezati ih na komade.
Stavite ih u mikser i dodajte dvije šoljice vode.Miksirajte 
nekoliko trenutaka, dok se ne dobije homogeno piće.


Način upotrebe
Pijte šoljicu soka na prazan stomak. Ponovite sredinom
 poslijepodneva i prije odlaska u krevet.
Nastavite liječenje svaki dan dok se ne ukloni kašalj.

Također ga možete konzumirati kako biste spriječili
 kašljanje 2 ili 3 puta tjedno.



Luk i sok od limuna


Sok od luka je egzoticni  i prirodni antibiotik. Pomaže
 u liječenju respiratornih infekcija koje uzrokuju kašalj.



U ovom slučaju predlažemo miješanje s limunovim sokom
 kako bismo poboljšali nutricionistička svojstva i još više 
ojačali obranu.




SOK OD LUKA I LIMUNA
sastojci
½ luk
Sok od ½ limuna
priprema
Izrendajte sitno pola luka pa iscedite  sok.
Nakon dobivanja sok, dodati ga soku od pola limuna.
Način potrošnje
Uzmite 2 ili 3 kaske i  to na prazan želudac , po želji, 
ponoviti istu dozu sredinom poslijepodneva.
Nastavite liječenje svaki dan dok  kašalj ne nestane.
Ako imate problema sa kasljom ili patite od drugih 
respiratornih infekcija, kao što vidite, postoji nekoliko 
načina iskorištavanja ljekovitosti  luka.


Izaberite onu koju vam se najviše sviđa, pomoći će
 vam da mirno ublažite kašalj.





tekst pozajmljen od
https://viverepiusani.it/calmare-la-tosse-cipolla/#        prevod sa it
                                                                                       N.Barjaktarevic

Нема коментара:

Постави коментар