maslacak je izuzetan diuretik,podstice stvaranje zuci,
cisti jetru i bubrege,smanjuje holesterol,koristi se i u
kuhinji kako dodatak jelima
Bere se pocetkom proleca dok je maslacak mlad.
koriste se i koren i nadzemni deo biljke.Susi se
u hladu,a zeleni listovi dok su mladi koriste se za
idealnu salatu koja jaca imunitet,podstice svaranjr
zuci,cisti bubrege i jetru,izbacuje visak vode iz
organizma,pomaze kod alergija.Maslacak ima vise
karotena od sargarepe i odlican izvor mimerala
i vitamina.
Stabiljka maslacka regulise metabolizam,pomaze
rastvaranju zuci,cisti krv i krvne sudove
Od cvetova maslacka se pravi sirup koji je
odlican za ciscenje krvi ,jacanju imuniteta,
protiv kaslja
Za koren maslacka cisti jetru,bubrege,putem
mokrace izbacuje stetne sastojke iz organizma,
dobro se pokazao kod zatvora,cisti kozu od akni
i endema,leci hepatitis,artritis,reumu,zenske
bolesti poput bolesti dojki(ciste),problem sa
dojenjem
caj od maslacka
dve kascice suvog maslacka prelijte sa 2,5 dcl
provrele vode i poklopite da odstoji 15 minuta
Procedite caj i popite .
caj od susenog korena
Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
caj od cvetova
mozete spremiti caj od svezih ili susenih cvetova
dovoljno je desetak cvetova preliti sa kipucom
vodom i ostaviti da ostoji 15 min.caj piti uvek
nakon spremanja da ne stoji dugo nije
preporuceno.
SIRUP OD MASLACKA
ubrati 40 cvetova ubaciti ih u 3 litra vode
jedan dobro opran limun izrezan na kriske
dodati i ostaviti 24 sata da stoji.
procediti dobro dodati 1,5 kg secera i
kuvati dok ne dobijete sirup,oko sat i po
uz redovno mesanje sirupa tokom kuvanja
ovaj sirup uzmajte na prazan stomak izutra
odlican je za bronhitis,kasalj,prehladu....
Нема коментара:
Постави коментар